Getver, beestjes in je voorraadkast! Zijn het inderdaad kleine, bruine beestjes die vliegen en je voorraad aanvreten? Dan heb je waarschijnlijk te maken met de Indische meelmot. Het is nooit fijn om beestjes in je huis te hebben, maar al helemaal niet bij je voorraad. Maar waar komt dat beestje dan weer vandaan? Hoe voorkom je dat hij zich verspreid en/of terugkomt? En nog veel belangrijker; hoe werkt meelmotten bestrijden? AKA; hoe kom je ervan af?
Beestje
De Indische meelmot staat in Nederland beter bekend als de vruchtmot. Dit kleine beestje kan enorm veel schade aanrichten in je keukenkasten. Het is tussen de 1 en 2 centimeter lang en heeft witte vleugels die overgaan naar een roodbruine kleur als je verder op de vleugel komt. Ze kunnen dus veel schade aanrichten in je keukenkasten en voorraadkast en komen dan ook af op eten en andere voorraad. Hierom worden ze ook weleens de voorraadmot genoemd. Ze komen over de hele wereld voor; er is dus niet één specifieke plek waar ze vandaan komen. De beestjes zijn voornamelijk s’ nachts actief. Er is ook een kans dat je met een andere voorraadmot te maken hebt (het zijn er namelijk meer, hoezee!), zoals de grauwe mot. Maar één ding is zeker met voorraadmotten: ze zijn te bestrijden. Wel is het zaak dat je dat zo snel mogelijk doet als je ze vindt; er is namelijk een kans dat ze ook larven gaan leggen in je voorraadkast, en dan ben je nog verder van huis.
Bestrijding
Het belangrijkste is om al het aangetaste voedsel en andere voorraad meteen weg te gooien. Vervolgens stofzuig je alle kasten waar de motten en/of larven actief waren en maak je alles twee keer schoon: één keer met allesreiniger of een sterker schoonmaakmiddel, en nogmaals met azijn. De meelmot, of het nu de grauwe of de Indische variant is, kan namelijk absoluut niet tegen azijn. Een feromoonval is hierna een goed idee. Je weet pas na een half jaar écht of je van de plaag af bent, maar dit zijn maatregelen die je altijd kan nemen als je vermoedens hebt. Preventieve maatregelen zijn; vooral luchten met horren, zodat de mot niet zo makkelijk naar binnen kan komen, en feromoonvallen.
De meelmot in je voorraadkast is dus naar en vies, maar niet het einde van de wereld. Met deze preventieve én andere maatregelen heb je de plaag zo onder controle.